Γράφτηκε από τον/την Μαρινάκη Μάνια, Παπαδάκη Μαρία, Μανασσάκη Χαρούλα, Πανακάκη Ελένη

Το Ηράκλειο για μένα είναι μια βόλτα...

 

IRAKLEIO

 

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ Α

1? «στα λιοντάρια», στην κρήνη Μοροζίνι, κατασκευασμένη από το Βενετό διοικητή το 1628, για να θαυμάσω τις ανάγλυφες παραστάσεις με τους τρίτωνες, την αρπαγή της Ευρώπης, τα δελφίνια και να απολαύσω στην πλατεία την παραδοσιακή μπουγάτσα. «Τα λιοντάρια» ξεδίψασαν το Ηράκλειο με το νερό που ήρθε από το υδραγωγείο Αρχανών.

 

Morozini

 

2? στη Βικελαία Βιβλιοθήκη, στην πολύ όμορφη γωνιά που έχει φτιαχτεί για τα παιδιά, όπου μπορώ να ταξιδέψω διαβάζοντας τα αγαπημένα μου βιβλία και παίζοντας με τους υπολογιστές να αποκτήσω πολλές πολλές γνώσεις.

 

3? στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το όμορφο ψηλό κτήριο, με την ξύλινη στέγη, που σήμερα στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη, για να δω διάφορες εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και να παρακολουθήσω μουσικές εκδηλώσεις.

 

vasiliki1

vasiliki2

vasiliki3

 

4? στη Λότζια, τη λέσχη δηλ. των Ενετών, για να δω τις εκθέσεις, τις εκδηλώσεις, τα γιορτινά παζάρια που πραγματοποιούνται στο ισόγειο και να θαυμάσω το ωραίο κτήριο που κτίστηκε από τους Ενετούς. Εκεί συγκεντρώνονταν οι Βενετοί ευγενείς για να πάρουν αποφάσεις και να παίξουν τυχερά παιχνίδια. Σήμερα στεγάζει υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, μαζί με το κτίριο της Αρμερίας, την Ενετική αποθήκη όπλων.

 

lotzia

 

5? στην πλατεία του Αγίου Τίτου, για να παίξω με τους φίλους μου, να ταΐσω τα περιστέρια, να θαυμάσω τις βυζαντινές εικόνες και τα πολύχρωμα "βιτρώ", να ακούσω μελωδικούς ύμνους. Ο ναός είχε καταστραφεί από σεισμούς και πυρκαγιές και από το 1925 ανήκει στην εκκλησία της Κρήτης και ο άγιος Τίτος ήταν ο πρώτος της επίσκοπος.

 

agiosTitos3

agiosTitos2

agiosTitos3

 

6? στο πάρκο Θεοτοκόπουλου, για να παίξω τραμπάλα και κούνια. Το όνομά του το πήρε από το μεγάλο μας ζωγράφο Δομίνικο Θεοτοκόπουλου ή αλλιώς «Εl Greco», δηλαδή «ο Έλληνας», (γιατί έφυγε από την πόλη μας στα μέσα του 16ου αι. και ταξίδεψε στην Ιταλία και την Ισπανία). Έγινε πολύ γνωστός την εποχή εκείνη και έχει κάνει πολλά έργα που βρίσκονται σε μουσεία και εκκλησίες.

 

DSCN3029

 

7... στα Νεώρια του ενετικού λιμανιού, στους χώρους που έβαζαν τα καράβια τους οι Ενετοί για να τα φυλάξουν ή να τα επισκευάσουν. Σήμερα, έχουν σωθεί μονάχα κάποιες μεγάλες καμάρες, οι υπόλοιπες καταστράφηκαν γιατί έπρεπε να γίνει ο παραλιακός δρόμος και να μεγαλώσει το λιμάνι.

 

Neoria1

Neoria2

 

8... στον Κούλε, για να περπατήσω στο μόλο, να δω τα καράβια που φεύγουν και το ανάγλυφο λιοντάρι που κοσμεί το μεγάλο Ενετικό φρούριο. Το φρούριο Κούλε χτίστηκε από τους Βενετούς για να προστατεύει το λιμάνι από τα εχθρικά καράβια. Σήμερα η αρχαιολογική υπηρεσία το επισκευάζει γιατί τα κύματα της θάλασσας του έχουν προκαλέσει ζημιές.

 

Koule1

Koule2

 


ΔΙΑΔΡΟΜΗ Β

9? στο ναό του Αγίου Πέτρου (μοναστήρι Δομηνικανών Μοναχών) που χτίστηκε από τους Ενετούς. Ο ναός ήταν αφιερωμένος σε ένα δολοφονημένο μοναχό που έγινε άγιος της καθολικής εκκλησίας, τον Πέτρο το Μάρτυρα. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της πόλης μας με μικρά παρεκκλήσια κτισμένα γύρω του. Μέσα και έξω από το ναό μπορώ να δω τους τάφους σημαντικών Ενετών αξιωματούχων και σίγουρα δεν θα ξεχάσω να δω τις τοιχογραφίες που ακόμη υπάρχουν μέσα στο ναό.

 

agiosPetros

 

10? στο Ιστορικό μουσείο Κρήτης, ένα εντυπωσιακό και πολύ όμορφο κτήριο, για να δω σε μακέτα πώς ήταν η πόλη μας την ενετική περίοδο, λίγο πριν την καταλάβουν οι Τούρκοι το 1669, να ξεναγηθώ στην τοπική ιστορία και παράδοση, να συμμετέχω σε εκπαιδευτικά προγράμματα και να γνωρίσω το μεγάλο μας συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, να δω τους πίνακες του ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), τη βάπτιση του Χριστού και το μοναστήρι της Αγ. Αικατερίνης που βρίσκεται στο Σινά της Αιγύπτου. Όταν κουραστώ, μπορώ να κάνω ένα διάλειμμα στην αυλή του μουσείου κάτω από τα μεγάλα δέντρα και δίπλα στην κρήνη.

 

istorikomouseio1

istorikomouseio2

 

 

11? στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ένα ιστορικό κτήριο του Ηρακλείου, που κάποτε ήταν εργοστάσιο της ΔΕΗ, δίπλα στη θάλασσα, στον κόλπο Δερματά. Εκεί θα γνωρίσω τα ζώα και τα φυτά της Κρήτης, θα δω δεινόσαυρους, θα πληροφορηθώ για τους σεισμούς, θα μάθω πολλά πράγματα και θα διασκεδάσω με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και παιχνίδια του Μουσείου.

 

mouseiofysikisistorias1

mouseiofysikisistorias2

mouseiofysikisistorias3

 

12? στη παραλία Καράβολα (Καράβολας σημαίνει σαλιγκάρι στη Μικρά Ασία και ήταν το παρατσούκλι ενός πρόσφυγα που έζησε σε αυτή τη γειτονιά), για να κάνω ποδήλατο, να τρέξω με τους φίλους μου, να χοροπηδήσω στο τραμπολίνο, να κάνω κούνια, να «ζαλιστώ» στο μύλο, να πάω βόλτα το σκυλάκι μου, να δω τους γλάρους να πετούν και να παρακολουθήσω ωραίες εκδηλώσεις το καλοκαίρι.

 

karavolas

 

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ Γ

13? στην πύλη Σαμπιονάρα, που στα ενετικά χρόνια συνέδεε την πόλη μας, που την έλεγαν Κάντια, με το λιμάνι. Σήμερα ενώνει το λιμάνι με το κέντρο της πόλης, την πλατεία Ελευθερίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο μέσα από μια μεγάλη στοά. Πάνω από την πύλη μπορώ να παίξω στο γρασίδι και να ξεκουραστώ στα παγκάκια.

 

Sampionara1

Sampionara2

Sampionara3

 

14?. στο Αρχαιολογικό Μουσείο, για να θαυμάσω τη Μινωική Τέχνη στις πανέμορφες τοιχογραφίες που κάποτε στόλιζαν το παλάτι της Κνωσού, το περίφημο δίσκο της Φαιστού, τα χρυσά κοσμήματα, τα πήλινα ζωγραφιστά αγγεία, τα τεράστια πιθάρια που έβαζαν λάδι, κρασί και σιτηρά, τις πήλινες πινακίδες που χρησιμοποιούσαν για να γράφουν, αγάλματα και τόσα άλλα.  

 

arxaiologiko1

arxaiologiko2

 

15?.στο πάρκο Γεωργιάδη, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης μας που πήρε το όνομά του από το Δήμαρχο Ηρακλείου, Μηνά Γεωργιάδη, επειδή εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, στις 3 Ιουνίου 1942. Εκεί ευχαριστιέμαι το παιχνίδι με τους φίλους μου στην παιδική χαρά και παρακολουθώ πολλές εκδηλώσεις το καλοκαίρι.

 

parkoGeorgiadi

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ Δ

16? στην πύλη Ιησού που λέγεται και Καινούρια Πόρτα, για να δω την καταπληκτική έκθεση για τον Νίκο Καζαντζάκη, το μεγάλο Ηρακλειώτη συγγραφέα που τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 60 γλώσσες. Από την Πύλη αυτή περνούσαν όσοι ήθελαν να μπουν μέσα στην πόλη μας, με τα κάρα τους, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Υπήρχε φρουρά που έλεγχε ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε κάθε μέρα. Το βράδυ η πύλη έκλεινε με μεγάλες βαριές σιδερένιες πόρτες.

 

17? στα Ενετικά τείχη και ιδιαίτερα στον τάφο του Ν.Καζαντζάκη, για να δω από κοντά το πέτρινο τάφο του, τον ξύλινο σταυρό του και να κουβεντιάσω μαζί του για τα παλάτια της Κνωσού και το Θησέα και να τον ακούσω να μου διηγείται πώς πέρασε «Ταξιδεύοντας». Διάλεξε ο ίδιος να τον θάψουν ψηλά στο λόφο Μαρτινέγκο για να είναι «λεύτερος» και για να αγναντεύει από εκεί την αγαπημένη του πόλη και το γαλάζιο πέλαγο.

 

KazTaf1

KazTaf2

 

18... στον Άγιο Μηνά, που είναι ο προστάτης της πόλης μας και κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια. Δίπλα του υπάρχει και ο μικρός Άγιος Μηνάς. Οι εργασίες για την οικοδόμηση του μεγάλου ναού, που το ύψος του ξεπερνά τα 30 μέτρα, ξεκίνησαν το 1862 και τελείωσαν το 1895. Έχει δύο κωδωνοστάσια και ένα εντυπωσιακό τρούλο με τη μορφή του Παντοκράτορα.

 

AgiosMinas

 

19... στο ναό της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών. Ο ναός κτίστηκε όταν στην πόλη μας ήταν οι Ενετοί. Αποτελούσε τμήμα μοναστηριού και λειτουργούσε και σαν σχολείο. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος και μπορώ να δω τις σπουδαίες αγιογραφίες του Μ. Δαμασκηνού, παλιές εικόνες, εκκλησιαστικά αντικείμενα από χρυσό και ασήμι. Στην πλατεία μπορώ να παίξω με ασφάλεια και να ταΐσω τα εκατοντάδες περιστέρια.

 

ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

19? στο μεγαλύτερο ενυδρείο της Μεσογείου, το Θαλασσόκοσμο, για να θαυμάσω το μαγευτικό κόσμο της θάλασσας, περπατώντας δίπλα σε καρχαρίες, χταπόδια, μέδουσες, ακόμα και πολύχρωμα τροπικά ψαράκια και να συμμετέχω στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

DSCN3069

 

20? στην Κνωσό, για να θαυμάσω το παλάτι του μυθικού βασιλιά Μίνωα, να ψάξω το Μινώταυρο στο δαιδαλώδη λαβύρινθο ξετυλίγοντας το μίτο της Αριάδνης? Η Κνωσός είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης. Οι ανασκαφές άρχισαν το 1878 με τον Ηρακλειώτη Μίνω Καλοκαιρινό και συνεχίστηκαν το 1900 με τον Άγγλο αρχαιολόγο Arthur Evans. Το ανάκτορο της Κνωσού χτίστηκε γύρω στα 1900 π.Χ.

 

Knossos1

Knossos2


 

 Χάρτης περιήγησης